Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 8:18 am Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 3 мнения ] 
Message
Сготвено на: 13 Мар, 2005 8:57 am Нед 

Дегустатор

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:58 am Сря
Мнения: 87
Искам да повдигна темата, защото пиенето на уиски си е цяла култура и доста неизвестна у нас. Това което знам:
Най-подходящо мезе са ядките. Друг път! За всякакъв вид blended скоч пробвайте тънки резани морков натопен в лимонов сок.
Има марки ирландско, което върви само с риба (сьомга разбира се).
Лед се използва само в много редки случаи (на евтините марки, като "Иванчо в крачка", "Валентина"....). За разреждане се добавя хладка или в най-лошия случай вода със стайна температура. Може и леко подсладена.
Пак само блендираните скочове се пият, в както ние ги знаем чаши за уиски. За "истинските" марки се ползват чаши подобни на конячените и се "пие" повече с нос отколкото с уста, а ръката затопля.
Етикетите на "стандартните" скочове 12, 24 и т.н. години нямат нищо общо с действителната възраст на питието. За това се и казват "blended" защото от една марка се смесват различни по възраст и количество скоч.
И най-странното. В Англия няма Валентина. Произвежда се само за износ :shock:


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Мар, 2005 12:21 pm Нед 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Без да разбирам много от уискита (при все че ускито ми е любима напитка), бих споделил своето виждане по въпроса. Мезето за една напитка трябва да е такова, че да ти доставя удоволствие да пиеш самата напитка (изключвам екстремни ситуации като уиски с кисело зеле, но защо пък не).

Верятно в много скъпите марки уиски, при употреба на едно или друго мезе се губят аромати и вкусове от уискито, но най-скъпото, което аз съм опитвал е Блек Джек, което пък не е съвсем уиски.

Имам един приятел, баща му на който от години си порка червено вино с лимонада, което е еретизъм в очито на енолозите, но както са казали братушките: "на вкус и цвет, товарищей - нет".

Това, което искам да кажа е, че съчетаването на вкусовете е строго индивидуално. Някой обича шоколад с мента, друг - лютеница със сладко, трети пият кафето си или с много захар, или пък съвсем горчиво - пак въпрос на вкус.

Толкова се впуснах в разсъждения, че забравих какво искам да кажа. Все пак, Kriss, благодаря за мнението. Някой трябва да ни просвещава не само как и какво да ядем, но как и какво да пием.


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Мар, 2005 1:09 pm Нед 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Окт, 2004 10:37 am Сря
Мнения: 470
Това за уискито ми беше много интересно. За първи път чувам. Аз попринцип не пия уиски, но трябва да пробвам с подходящо мезе може и да ми хареса


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 3 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB